fredag 20 januari 2012

Lagen om offentlig upphandling ännu ett hinder för rationell verksamhet?

Ett kort inlägg för blogg men för långt för Twitter. Med diskussionen hos Chefsingenjören om M-nummer och funktionsobjekt i minne så framstår konkurrensverket som ett direkt hot mot Försvarsmaktens effektivitet. FMV kan inte ta tidigare införd materiel som ett stöd i köpet av ny materiel. Försvarsmakten måste alltså finna sig i att bekosta ett större reservdelsförråd, fler hyllmetrar reservdelskataloger och instruktionsböcker. Försvarsmakten måste alltså finna sig att förmodligen införa flera utbildningar, m.m

Nej det här var inte rolig läsning.

J.K Nilsson

10 kommentarer:

kriesse sa...

Kan vara så att det blir billigare i längden att ta böterna än att paragrafrida konkurrensverkets regler?

AQ sa...

kriesse de är inte otänkbart. Frågan är också hur mycket det totalt kostar skattebetalarna innan frågan är klar och avslutad (granskning domstol faktureringar etc.). Visserligen skickas böterna från en statlig myndighet till en annan men i pengakarusellen hinner mycket blöda ur innan det når fram.

Per A. sa...

Får inte en hel del försvarsrelaterade inköp undantas från LOU?

J.K Nilsson sa...

Per A. Inte om det rör sig om standardvaror. Läs konkurensverket.

J.K Nilsson

Anonym sa...

Varför finns det bara ett konkurrensverk?

Anonym sa...

17:29
Hahahahahahaha

Anonym sa...

17:58 såklart...
Haha

Klart Skepp sa...

Hej J.K.!

Det måste tas ett varv inom statsmakterna hur LOU används. Vi bör ta och se på hur realiteten ser ut inom EU där egen industri försvaras - något som inte sker i Sverige.
Detta är i många fall, inte alla, skadligt.

Vi måste få bästa möjliga pang för pengarna, men om LOU verkligen är medlet (eller användningen av LOU) är jag skeptisk till.

Anonym sa...

Förutom LOU finns också den nya lagen för upphandling inom försvar och säkerhet(LUFS). Lik LOU fast för stora delar av försvarsmateriel!! Förberedelser för revidering av LOU pågår.

En som förtvivlat försöker hjälpa FMV/FM till goda upphandlingar sa...

Men för ända in i glödheta... Att det skall vara så förb... svårt att inse att om man skriver en vettig specifikation och upphandlar på så BLIR det den "gamla" produkten som vinner med automatik. Varför? Jo, för att det kostar en faslig massa (kanske tom jättemycket) att göra FREJ-registrering, reservdelsutredning och d:o anskaffning, framtagande av manualer, systemsäkerhetsutredningar, tekniska ordrar och alla andra saker som måste fram för att FM skall ta leverans av FMV. Och vem säger att FMV MÅSTE ta fram allt ovan? Jo: FM. Nej - skyll nu inte på "konsulterna". Det håller inte. Alla får ta ansvar för sina egna beslut.

Alltså: lathet (och, sa jag det högt?, okunnighet och inkompetens) är inga ursäkter för att inte upphandla i konkurrens. Möjligen en förklaring, men ingen ursäkt.
Alltså: en väl skriven specifikation ger ALLTID "den gamla produkten" om nu inte en ny aktör späker sig något alldeles osannolikt mycket för att "komma in" på marknaden.

Men kanske är det så att man "bara nästan" är nöjd med den gamla produkten och ber om bara "en liten justering"? Det kan man väl få göra. Jodå. Det kan man. Och et voila: enter FREJ-registrering, manualer, systemsäkerhetsutredning osv osv osv och så BLEV det inte så där j-la billigt som man ville/trodde.

Och det kan väl inte vara så att FMs kravbild möjligen kan påverka priset på det som köps, eller att kravändring under projekt möjligen kan orska kostnadsökningar? Eller? *ironi*