onsdag 3 augusti 2011

Då var det officiellt, paradoxen om att ingripa vid brott

I kväll kunde vi läsa på DN.se att svenska piloter blir vittnen till brott men har av den svenska riksdagen ålagts att inte ingripa. I skenet av att man initierat utredning om att lagstifta om att tvinga personer som blir vittne till brott att ingripa. Trotts att utredningen visar att svensk lagstiftning om att tvinga människor att ingripa skulle vara utan verkan så gav man utredaren i uppgift att föreslå en lagstiftning om ”Civilkurage”. Utredaren föreslår, i linje med uppdraget, att vi blir skyldiga att avstyra/anmäla brott som misshandel, dråp och mord.

Jag tycker det vore klädsamt att om man vill ha en sådan lag i Sverige så skall våra soldater i internationella insatser också kunna leva upp till en sådan lag i enlighet med eget omdöme.

J.K Nilsson

6 kommentarer:

TWGCM sa...

De svenska militärerna fullföljer den beskrivning du har av civilkurage i att de "anmäler brottet". Om du läste hela artikeln hade du sett att de omgående rapporterar positionen till allierat flyg som kan ingripa. Så vari ligger paradoxen?

Anonym sa...

"Det är antingen att man skjutit artilleri _från_ en position inne i städer eller till och med rena _strider._"

Snyltgäst sa...

Klockren jämförelse. Sjukt inkonsekvent eller vad. Är det någon som faktiskt ska ingripa är det en soldat i krig mot försvarslösa. Och inte bara en soldat i ett krig, utan en soldat i ett jaktplan.

Anonym sa...

Kom dessutom ihåg soldatreglerna: "Ingripa för att förhindra dessa brott [mot civila]". Men om vi gjorde det kanske någon blivit arg...

Anonym sa...

Är för att ingripa mot folkmord självklart och för vårt hårt bantade försvar men... Om vi inte får ingripa vid attacker mot civila så är vi ungefär lika stor nytta som FN styrkan som stod framför civilbefolkningen men sen klev åt sidan och vek ner sig vilket ledde till massakern i Srebrenica. PS: man kan inte lagstifta fram hjältemod i ett folk, speciellt inte när man brukar åtala folk som ingriper tex mot våldtäkt för övervåld. Varför in i hl-e skulle jag då riskera mitt liv för någon annan och sen även själv riskera straff för misshandel.

Statsmannen sa...

Bara så att ni vet, staten har i sina instruktioner förbjudit att statlig materiel används för att ingripa mot brott i Libyenfallet. Några icke-statliga alternativ torde inte finnas i en 39:a för att ingripa.

Case closed.

Statsmannen