lördag 18 februari 2012

Gotland revisited

Vi tar en sväng med Gotland igen efter Generalen Grundeviks inspel i veckan, Gotland återtas i krigsplanläggningen iform av att det skall skapas/omfördelas ledningsförmåga till ett ”Detachement Regional ledning Gotland”. Utspelet har välkomnats av i stort sett alla försvasbloggare jag har i min blogglista. Jag tänker inte vara sämre än att jag också välkomnar detta utspel. Jag hoppas och tror på att det finns kloka människor som också kommer att fördela lämpliga stridskrafter i väl avvägd mängd till ön.

Både Cynisk och jag har tidigare skrivit vad vi tycker är lämpligt. För två år sedan kom Folkpartiets partiledare Jan Björklund, Försvarspolitiske talesperson Allan Widman och den utrikespolitiska talespersonen Birgitta Ohlsson med sitt utspel om svensk nationell försvarsförmåga, för Gotlands del förespråkade man ett upprättande av Gotlandsbrigaden. Men som både Cynisk och jag var överens om så ser vi att någon stor markstridsbrigad kommer inte på fråga. Knappt ens en manöverbataljon är lämpligt att låsa fast på ön. Det vi talade om var luftvärn sjömålsrobotar och markförband för att kunna skydda och betjäna dessa robotförband.

Läs mer om mottagandet av AIs förslag hos Wiseman, Skipper, Cornucopia och Försvar och säkerhet.

J.K Nilsson

4 kommentarer:

TRIDENT sa...

Problemet är bara att när väl markstridsförband behövs kan vi glömma att vi ska kunna skeppa över dem!

Luftvärn och sjömålsrobotar i all ära men utan marktrupp är ön övergiven militärt.

J.K Nilsson sa...

Jag ville förekomma tankarna på brigader på ön. Klart att det behövs adekvata markstridsförband men vi behöver inte en fjärdedel av våra stridsvagnar och stridsfordon 90 bundna på Ön.

J.K Nilsson

Anonym sa...

J.K Nu resonerar du lite baklänges ..en fjärdedel av stridsfordon..?

Man måste ju börja med strategiska och taktiska analyser, göra överväganden och komma fram till vad som BEHÖVS! I hela den analysen ligger då frågan om nack-/fördel av att binda/förgruppera förband på ön.

Om man efter analyser kommer fram till att Gotland behöver ett hvinsatskompani eller en mekaniserad brigad för att mot dimensionerad motståndare kunna behålla markoperativ kontroll eller förmåga att slå, fördröja eller vad man vill ta sig för, ja då är det ju den förbandstypen/-storleken som behövs. Först då vet om det ska vara noll stridsvagnar eller 60 st. Hur många strv vi har är ju bara i nuläget relevant. Den första frågan måste ju vara om man har resurser. Man kan ju ha resursen pengar eller personal som i lite längre tidsperspektiv kan bytas mot strv. Det handlar ju om att dra filten, antingen fryser man om fötterna eller om huvudet, den räcker aldrig till båda.

Lt Koskela

J.K Nilsson sa...

Lt Koskela, nu har jag ju gjort en egen analys avseende Gotland och därför är jag tydlig med att vi inte skall binda upp stora markstridsförband på ön.

Ett Gotlandsscenario motsvarande Wilderäng tror jag inte på och jag var raljerande med att säga en fjärdedel men poängen går hem hoppas jag.

J.K Nilsson